Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Potrawka z królika z warzywami
Składniki: Przygotowanie:
   Boczek pokroić w kostkę, stopić. Uda i comber por±bać na foremne kawałki, poruszyć sol±, pieprzem, m±k±, zrumienić na stopionym boczku. Włożyć do rondla, dodać oczyszczone, opłukane i pokrajane w słupki warzywa (cebulę, pory w plasterkach), dodać listek laurowy, zmiażdżony czosnek, kostki przyprawy do zup. Wlać 1/3 l wody. Dusić pod przykryciem około 60 - 80 minut. Wyparowany płyn uzupełnić wod±. Gdy mięso będzie miękkie, włożyć z warzywami na salaterkę. Osobno podać ziemniaki. Do potrawki można dodać 1 - 2 kieliszki wina. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003