Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Kotlety mielone z królika
Składniki: Przygotowanie:
   Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso dokładnie obrane z powięzi pokrajane w kawałki, bułkę, usmażoną cebulę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmieloną masę osolić, dodać jajo, pieprz, dokładnie wyrobić dodając trochę wody, jeżeli jest zbyt gęsta. Uformować 8 usmażonych kotletów, które otoczyć w tartej bułce. Rozgrzać tłuszcz, usmażyć kotlety na dość silnym ogniu, rumieniąc je z każdej strony na złoty kolor. Po czym dosmażyć przez 8 - 10 minut na brzegu płyty lub wstawić do piekarnika. Podawać na podłużnym półmisku z ziemniakami lub makaronem, z zielonym groszkiem lub inną jarzyną albo z surówkom z warzyw. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003