Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Mięso z królika w zalewie pomidorowej
Składniki: Przygotowanie:
   Comber i udka królika podzielić na porcje oraz odciąć wystające grube kości udek. Mięso oprószyć solą i pieprze, zostawić na godzinę, a następnie obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec obrumieniania dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć i zalać mięso kilkoma łyżkami wody, poddusić a następnie wlać przecier pomidorowy i razem kilka minut gotować. Mięso włożyć do słoików i zalać sosem tak aby sos pokrywał mięso. Jeżeli sosu jest za mało należy uzupełnić go wodą i doprawić solą do smaku. Pasteryzować jak inne konserwy mięsne. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003