Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Paprykarz z królika
Składniki:
Przygotowanie:
   Przodki ze sprawionych królików tj. czę¶ci przednie, odcięte od combra między 5 a 6 żebrem, dokładnie oczyszczone z błon,opłukać i por±bać na kawałki, osolić, oprószyć m±k±. Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron. Do zrumienionego mięsa dodać obran±, pokrajan± cebulę, podlać wod± i dusić pod przykryciem do miękko¶ci około godziny. Pod koniec duszenia dodać resztę m±ki, pieprz, paprykę, zagotować, wlać ¶mietanę i dosolić do smaku. Podawać na okr±głym półmisku z kładzionymi kluskami i surówk± z warzyw. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003