Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Mięso z królika na dziko
Składniki: Przygotowanie:
    Od combra odkroić udka, ułożyć w kamiennym garnku lub w salaterce i zalać zalewą przygotowaną w następujący sposób: zagotować wodę z korzeniami dodać ocet i pod przykryciem jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, a następnie wystudzić zalewę. Mięso obłożyć pokrojoną w prążki cebulą i dodać zalewę, przykryć i przez 2 dni przechowywać w dolnej części lodówki lub w chłodnej piwnicy. Następnie wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, pokroić na kawałki, osolić i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu, podlać zalewą, dodać cebulę i dusić około 10 minut. Gorące mięso włożyć do słojów, zalać sosem i pasteryzować jak inne konserwy mięsne. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003