Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Pasztet z Królika
Składniki: Przygotowanie:
   Przodek królika, mięso wieprzowe i boczek lub podgardle z dodatkiem cebuli i lekko namoczonych grzybów ugotować do miękkości w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodać wątrobę. Ugotowane mięso przestudzić oddzielić kości i przekręcić trzykrotnie przez maszynkę. Bułkę namoczyć w sosie i również przekręcić przez maszynkę. Do mięsa dodać jajka i przyprawy, masę dokładnie wyrobić a następnie wkładać do wymytych i wyparzonych słojów (ubijać masę ciasno aby nie tworzyły się wewnątrz wolne przestrzenie) do wysokości około 2 cm poniżej górnej krawędzi słoja. Słoje zamknąć i pasteryzować. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003