Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Walory mięsa królika
Mięso uzyskiwane z hodowli królików jest mięsem białym. Jest ono smaczne i ma właściwości dietetyczne; zaleca się spożywanie go w czasie diety. W porównaniu z innymi mięsami, pomijając wybitnie tłuste, zawiera ono mniej wody a więcej składników odzywczych, co ilustruje poniższa tabelka. Nieduże stado królików może zaopatrzyć w mięso hodowce. W skali kraju produkuje się 10 000 - 12 000 ton mięsa królika. Odpowiada to około 150 000 tucznikom.
Rodzaje mięsawoda (w %)Białko (w %)Tłuszcz (w %)Składniki minralne (w %)Zawartość kalori (kcal) w 100 g. mięsa
Królicze tłuste59,8520,2018,851,10258,1
Królicze chude69,7220,907,991,39160,0
Kurze tłuste70,6018,499,340,91167,6
Kurze chude76,2219,721,421,3799,3
Wieprzowe tłuste47,5014,5037,500,70406,3
Wieprzowe chude72,5020,106,301,10141,0
Cielęce tłuste72,3118,887,411,33146,3
Cielęce chude77,8020,001,001,2091,3
Wołowe tłuste56,2018,0025,500,80310,9
Wołowe chude75,5020,502,801,20110,1
Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003