Przepisy
O mięsie królika || Przepisy: Kotlety mielone z Królika || Pasztet z Królika || Królika po francusku || Mięso z królika na dziko || Mięso z królika w zalewie pomidorowej || Paprykarz z królika || Potrawka z królika z warzywami || Potrawka z królika w sosie poulette
Królik po francusku
Składniki: Przygotowanie:
   Przodek sprawionego królika i łopatki dokładnie obrane z powięzi opłukać i porąbać na niewielki kawałki. Podroby: płuca, serce i obraną z błon wątróbkę staranie opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu i zrumienić na nim porąbane mięso i pokrajane podroby. Boczek wędzony pokrajać w niewielki, dość grube plastry a cebulę w grubą kostkę, dodać do zrumienionego mięsa i dusić powoli pod przykryciem około godziny, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest miękkie, dodać sól , zgniecione ziarna pieprzu, liść laurowy oraz paprykę, wlać wino, oprószyć mąką i po zagotowaniu dusić kilka minut. Sos podprawić mąką (powinien być średniej gęstości), osolić do smaku. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym półmisku z ryżem, kaszką krakowską, kluskami lub utłuczonymi ziemniakami i surówkom z warzyw, posypując siekaną zieloną pietruszką. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003