Wykorzystywanie porzytków w sezonie
Wykorzystywanie porzytków w sezonie || Wykorzystywanie porzytków wiosennych || Wykorzystanie porzytków wczesnych || Jednorazowe poszerzanie gniazd || Metoda Januszkiewicza || Metoda z ograniczeniem matek w czerwieniu || Porzytki wrzosowe
  Ul warszawski zwykły jest mało plastyczny jeżeli chodzi o dostosowanie go do różnych warunków poużytkowych i metod gospodarki. Przy wysokiej ramce, trudniejsze też niż w innych typach ul jest wychwycenie każdej ilości miodu przez pszczelarza. I to jest główny powód, dla którego ul ten, mimo korzystnie przebiegającej zimowli i dobrego rozwoju pszczół po zimie, nie jest powszechnie dziś zalecany.
 Z drugiej strony, w ulu warszawskim zwykłym rzadko zachodzi niebezpieczeństwo całkowitego ogołocenia rodzin z miodu w czasie miodobrań. Pozwala to na oszczędniejszą gospodarkę cukrem, ale zmusza jednocześnie do pozostawienia przy ekstensywnych metodach prowadzenia pasiek. W warunkach ekonomicznych pszelarstwa Rejonu Zamkniętego Hodowli Pszczoły Augustowskiej umożliwia to utrzymanie liczniejszego pogłowia pszczół chronionych przy surowej jednocześnie selekcji naturalnej. Ale tak w Rejonie jak i na pozostałych obszarach Polski, gdzie ule te są jeszcze użytkowane należy dążyć, by również w ulach warszawskich zwykłych gospodarkę nieco unowocześnić, ułatwić i możliwie zwiększyć wydajność rodzin w nich utrzymywanych.