Ubój i skórowanie
Wskazówki Ubój i skórowaniene || Wybór królików do uboju || ubój i zdjęcie skóry || Oczyszczanie skóry
Wybór królików do uboju
Króliki należy podawać ubojowi zimom, ewentualnie latem, kiedy osiągną pełną dojrzałość futra. To znaczy w czasie kiedy królik nie linieje. Tylko w tym okresie futro królika przedstawia jakąś wartość.
Wiek królików podanych ubojowi ma małe znaczenie na jakość mięsa, choć najlepiej podawać ubojowi króliki 4,5 miesięczne, po zakończeniu pierwszego linienia. W tym wieku królika najmniej zużywa się paszy by uzyskać jeden kilogram wagi żywej. Można też podawać ubojowi króliki dorosłe.
Dobrym sposobem hodowli jest podawanie wszystkich królików ubojowi zimom, pozostawiając jako materiał rozrodczy kilka najlepszych samic i jednego bądź dwóch samców. Termin uboju każdego królika jest inny, a zależy on od chwili kiedy królik przestanie linieć. W czasie zimy należy sprawdzać stan futra królików codziennie, ponieważ okres dojrzałości futra trwa bardzo krótko (kilka dni). Czasem może się zdążyć że królik zakończywszy jedno linienie od razu rozpocznie drugie, takie osobniki należy podawać ubojowi i nie należy ich rozmnażać. Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003