Choroby
Higiena i pilęgnowanie zwierząt || Higiena żywienia || Odkażanie || Apteczka hodowcy || Zwalcznie chorób zaraźliwych || Zwalczanie chorób nie zakażnych
Odkażanie
Odkażanie czyli dezynfekcja ma ogromne znaczenie dla zdrowia królików. Przyjmuje się że raz w roku przeprowadza się generalną dezynfekcję klatek jak i sprzętu. Klatkę odkaża się zawsze kiedy: zaczyna się w niej sezon kopulacyjny, następuje wykot samicy, oraz kiedy wpuszczana jest do niej młodzież po odsadzeniu. Obowiązkowo powinna być przeprowadzona dezynfekcja, według wskazówek weterynarza, jeśli w hodowli wystąpi choroba zakażna.
Sposób odkażania
Najpierw należy odkażana powierzchnię oczyścić z kału, ściółki, resztek karmy i brudu, ponieważ mogą być one przyczyną choroby zwierząt jak i utrudniają dostęp środków odkażających do zarazków.
Dobór środku czyszczącego jest uzależniony od powierzchni jaką chcemy nim zdezynfekować, a więc:
- Metalowe przedmioty nie można odkażać kwasami ani ługami, gdyż powoduje to ich zniszczenie. Klatki bądź części klatek wykonane z drutu należy po umyciu gorącą wodą odkazić przy pomocy lampy do lutowania.
- Wiadra, karmidła i poidła dezynfekuje się przez szorowanie gorącym wodą z dodatkiem sody, a później wypłukaniu w letniej wodzie i wysuszeniu na słończu.
- Sprzęt drewniany a zwłaszcza klatki i skrzynki gniazdowe po wyszorowaniu 4 % roztworem sody żrącej odkaża się przez opryskiwanie lub szorowanie ryżową szczotką 2,5 roztworem formaliny lub 3 % roztworem kreoliny. Taki sprzęt powinno się dokładnie wysuszyć i wywietrzyć na słońcu. Innym sposobem na dezynsekcję klatek jest ich opalenie w ogniu lampy lutowniczej. Jest to sposób mniej pracochłonny a przy tym jedyny skuteczny w walce z kokcydiozą.
- Teren na którym stoją klatki, jeśli jest to ziemia, powinna zostać usunięta wierzchnia 5 centymetrowa jej warstwa. Następnie dziurę należy posypać nie gaszonym miałem wapiennym lub skroplony 10 % roztworem wapna chlorowego i przykryć 5 cm warstwą piasku. w przypadku gdy klatka stoi na powierzchni cementowej należy ją przemyć 10 % roztworem wapna chlorowego bądź zwykłą wodą wapienną.
Wszystkie czynności dezynfekujące należy wykonywać w gumowych rękawicach, należy też uważać na chemikalia aby nie dostały się do oczu.
Resztki jedzenia oraz kał należy kompostować przez 3 lata, a później użyć go jako nawóz. Do tego kompostu nie powinny mieć dostępu żadne zwierzęta.
Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003