Choroby
Higiena i pilęgnowanie zwierząt || Higiena żywienia || Odkażanie || Apteczka hodowcy || Zwalcznie chorób zaraźliwych || Zwalczanie chorób nie zakażnych
Higiena i pielęgnowanie zwierząt
Króliki niestety są bardzo delikatne, chorobę może u nich wywołać: niedostateczna higiena i nieprawidłowe pielęgnowanie zwierząt, wadliwe żywienie, nieodpowiednie pomieszczenia, nieprzestrzeganie zasad okresowego odkażania klatek.
Króliki powinny mieć w klatkach czysto. Kał i niedojedzone resztki pożywienia powinny być codziennie usuwane a ściółka w klatkach zmienna raz w tygodniu. Już same klatki powinny zabezpieczać zwierzęta przed wilgocią i przeciągami. W celu walki z zarazkami klatki powinny być myte wodą z sodą przynajmniej raz w miesiącu. W króliczarniach należy dbać o odpowiednią wentylacje, tak aby w powietrzu nie było czuć amoniaku.
Z królikami należy obchodzić się delikatnie, nie wolno podnosić zwierząt trzymając je za uszy. Jeżeli trzeba przenieść królika należy złapać go za fałd skóry na grzbiecie oraz podtrzymywać rękom skoki królika.
Kiedy króliki linieją wskazane jest, od czasu do czasu, wyczesywanie ich włosów. Wpływa to pozytywnie na odrastanie nowych włosów, a co za tym idzie na stan całego futra. Królikom rosną pazury, które gdy są zbyt długie, należy obciąć ostrymi obcengami.
Na teren fermy króliczej nie wolno wpuszczać psów, kotów, ptactwa domowego i innych zwierząt gospodarczych, zwierzęta te mogą przenieść pasożyty na króliki. Ponadto na terenie gospodarstwa powinno się zwalczać myszy i szczury, roznosicieli zarazków i chorób, za pomocą trutek dostępnych w sklepach. Do trutek nie powinny mieć dostępu zwierzęta gospodarcze gdyż mogą ulec zatruciu.
Nowo zakupione króliki powinny być poddawane 2-3 tygodniowej kwarantannie, podobnie postępuje się z własnymi zwierzętami które przez kilka dni przebywały poza gospodarstwem. Postępowanie to ma na celu zapobieganie chorobom, które mogą zostać, przez te zwierzęta, przywleczone.
Obsługując króliki należy ubierać w specjalnie do tego celu przygotowany roboczy fartuch. Ponad to przed wejściem do króliczarni trzeba umyć ręce i odkazić obuwie, wycierając je o worek nasączony środkiem odkażającym taki jak formalina, kreolina lub lizol.
Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003