Żywienie
Rodzaje pasz w żywieniu królików: Pasze treściwe || Pasze objętościowe soczyste || Pasze objętościowe suche || Paszedodatkowe || Pasze mineralne i witaminowe ||
Potrzeby pokarmowe królików:
Ogólne zasady żywienia królików || Potrzeby pokarmowe królików dorosłych || Potrzeby pokarmowe królików młodych || Przygotowanie karmy || Zadawanie karmy
Przygotowywanie karmy
O uzyskaniu dobrych wyników w chowie królików decyduje nie tylko ilość i jakość zadawanej karmy, lecz także sposób jej przygotowania i podawania zwierzętom .
Ziarno zbórz najlepiej jest zadawać królikom w postaci naturalnej, a tylko żyto w postaci śruty. Należy zwracać uwagę, aby ziarno nie było spleśniałe, a poślady ponadto żeby nie były zanieczyszczone sporyszem, głowiną, nasionami kąkolu i życicy, szkodliwe działającymi na zdrowie zwierząt. Zadając namoczone ziarno roślin motylkowych należy zwrócić uwagę, aby było ono dobrze napęczniało. Moczyć należy tylko porcje przeznaczone do jednorazowego skarmienia .
Śruty i otręby należy zadawać królikom po wymieszaniu z parowanymi i gniecionymi ziemniakami lub oberżynami z ziemniaków i warzyw. Pasze te nie powinny być zatęchłe, zanieczyszczone piaskiem ani opanowane przez szkodniki .
Makuchy i mieszanki treściwe zadaje się królikom także z ziemniakami (makuchy muszą być rozdrobnione), zwracając uwagę, czy nie zleżałe, co nieraz się zdarza, szczególnie przy długim przechowywaniu w niezbyt suchym miejscu .
Ziemniaki zadaje się królikom prawie wyłącznie gotowane lub parowane i gniecione (niewielki dodatek surowych ziemniaków może być stosowany w żywieniu zwierząt w okresie spoczynku). Przed gotowaniem trzeba je staranie wymyć i usunąć części nadgniłe oraz przemarznięte, a także kiełki lub wyrośnięte pędy, jako zawierające związki (solanina) szkodliwe dla zdrowia zwierząt .
Odpadki kuchenne najlepiej jest zadawać po wymieszaniu z otrębami, w postaci gęstego ciasta. Pasze te, jeśli uległy skwaśnieniu, nie nadają się na karmę dla królików. Resztki pieczywa najlepiej jest suszyć i dopiero w tej postaci zadawać królikom .
Okopowe korzeniowe zadaje się królikom w całości lub w kawałkach (kęsach) np. duże buraki, brukiew. Przed zadaniem trzeba je staranie obmyć z ziemi i usunąć części nadgniłe .
Zielonki dla królików powinna być zupełnie świeża i najlepiej pocięta na kilkucentymetrowej długości sieczkę (zwłaszcza w przypadku zbyt długich łodyg). Przy zbieraniu roślin zielonych na karmę dla królików należy zwrócić uwagę, aby nie były one zanieczyszczone środkami chemicznymi służącymi do ochrony roślin lub nawozami sztucznymi, gdyż środki te mogą spowodować u zwierząt zatrucia. Nie powinny też być zanieczyszczone pyłem, mułem itp .
Zmoczoną wskutek deszczu lub płukania zielonkę zaleca się skarmiać małymi porcjami, obowiązkowo z dodatkiem pasz suchych jak siano lub słoma ze zbóż jarych. Mokrej zielonki z roślin motylkowych w ogóle nie wolno zadawać królikom .
Zielonki należy przygotować nie więcej niż na 24 godziny karmienia; część jej przeznaczoną do późniejszego skarmienia należy przechowywać w chłodnym i wilgotnym miejscu (w piwnicy), ułożoną cienką warstwą na podłodze, aby nie nastąpiło jej samozagrzanie .
Kiszonki przeznaczone na karmę dla królików musi mieć normalny zapach (kiszonej kapusty), nie może być nie może być zanieczyszczona ziemią ani też zwietrzała. Zwietrzenie kiszonki następuje wskutek nie dość szczelnego jej nakrycia w zbiorniku lub długiego przechowywania po wyjęciu z zbiornika. Zwietrzała, a tym bardziej spleśniała kiszonka może spowodować poważne schorzenia zwierząt .
Siano przeznaczone dla królików nie może być spleśniałe, zatęchłe ani też silnie zakurzone lub zanieczyszczone wydalinami zwierząt (myszy). Drobne okruchy siana najlepiej jest skarmiać po wymieszaniu z ziemniakami lub odpadkami kuchennymi .
Plew nie można zadawać królikom w stanie suchym, aby nie uszkodziły błon śluzowych zwierząt, leczpo zaparzeniu wrzącą wodą i dokładnym namoknięciu. Najlepsze dla królików są plewy z takich roślin motylkowych, jak: koniczyna, seradela i lucerna a ze zbóż - plewy owsiane i pszenne bezostne. Trzeba też zwracać uwagę, aby nie były one zanieczyszczone ziemią (kurz) oraz niektórych szkodliwych chwastów (kąkol, życica roczna) a także głowiną, rdzą i sporyszem .
Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003