Kroliki.30.pl
Kroliki, hodowla, przemysłowa, ubój, skórowanie, pasztet z królika
Menu
Rasy
Miejsce chowu
Rozmnażanie
Żywienie
Choroby
Ubój i skórkowanie
Przepisy
Forum dyskusyjne
Kroliki, hodowla, przemysłowa, ubój, skórowanie, pasztet z królika
Wstęp
Witaj!
Strona jest poświęcona bardziej przemysłowej hodowli królików. Znajdziesz na niej informacje niezbędne do rozpoczęcia hodowli królików. Warto się z nimi zapoznać.
Opis działów
Rasy - szczegółowe informacje o większości ras królików, które nadają się do hodowli w Polsce. Koniecznie trzeba to przeczytać przed wyborem królików do hodowli.
Miejsce chowu - opisy kilku rodzajów klatek. Informacje o konstrukcji domków królików oraz ich umeblowania.
Rozmnażanie - wiadomości o wyborze królików do krycia, ciązy króliczej oraz wychowywaniu młodych. W tym dziale znajdują się informacjeniezbędne do prowadzenia dokumentacji hodowlanej i rodowodów zwierząt.
Żywienie - opis rodzajów pasz i pokarmów dla królików. Karmienie królików jest niestety konieczne, poczytaj jak karmić króliki taniej.
Choroby - sposoby zapobiegania epidemią chorób w hodowli królików. Specjalnie dla ciebie napisałem skrypt który ma na celu, wskazanie na jaką chorobę horują twoje zwierzęta, znajdziesz go tutaj.
Ubój i skórkowanie - opis uboju i skórowania królika. Ostatni etap hodowli królika.
Przepisy - kilka przepisów na wyśmienite dania z królika. Najprzyjemniejsza część howu królików (poza jedzeniem ich mięsa). W dziale znajdziesz przepisy na: kotlety mielonez królika, pasztet z królika, królika po francusku, królika na dziko, na mięso w zalewie pomidorowej, paprykaż, Potrawkę z warzywami oraz potrawkę z królika w sosie poulutte.

W czasie prac nad stroną kożytałem z książek:
- Chów królików R Kopański 1964 r.
- Kuchnia polska wydawnictwo ekonomiczne 1986 r.
- Przetwory domowe 1988 r.
Strona ostatnio aktualizowana była w lutym 2005 r. Autor strony: Marek Żyliński
Autor: Marek Żyliński Rok powstania strony: 2003